عنوان : خوزستان فاقد شركت های دانش بنیان در حوزه نانو می باشد
 ۱۳۹۵/۱۲/۱۴

دبیرکار گروه توسعه فناوری نانو:

خوزستان فاقد شرکت های دانش بنیان در حوزه نانو می باشد

سه شنبه 10 اسفندماه 95 نخستین کنگره ملی علوم نوین و بیماری ها و نهمین کنگره داخلی کمیته تحقیقات دانشجویی با حضور دکتر بهزاد شریف مخمل زاده معان توسعه پژوهش و فنآوری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، مهندس قاسم جعفری دبیر کارگروه توسعه فنآوری ستاد نانو نهاد ریاست جمهوری و جمعی از دبیران و سرپرستان کمیته تحقیقات دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور و دانشجویان دانشگاه در محل تالار شهدا برگزار شد.

جعفری در این کنگره گفت: فعالیت ستاد نانو حمایت های تشویقی درحوزه فنآوری و پژوهش می باشد، در واقع این ستاد با عنوان کمیته مطالعات سیاست فنآوری نانو تحقیقات خود را در سال 80  آغاز و در سال 82 ستاد ویژه توسعه فنآوری نانو به ریاست معاون رئیس جمهور تشکیل شد.

وی تصریح کرد: در سال 84 سند ده ساله‌ی راهبرد آینده توسعه فنآوری نانو به تصویب رسید که  طبق آن، ایران باید تا سال 1393، به رتبه پانزدهم دنیا در فنآوری نانو دست یابد و مسیر توسعه باید به گونه‌ای باشد که  توسعه فنآوری نانو موجب تولید ثروت و ارتقای کیفیت زندگی مردم شود .

جعفری اظهار داشت: طبق این سند، تفاهم نامه ای با وزارت خانه های مختلفی انعقاد شد که در واقع سبب کمک به سوق دادن پژوهشگران موجودرد این وزات خانه ها به سمت نانو می شد، چراکه نانو فنآوری بین رشته ای است که تمام رشته ها می توانند در آن فعالیت کنند.

وی بیان داشت: چشم انداز موجود در حمایت از فنآوری نانو تولید ثروت و بهبود کیفیت زندگی مردم است، در سال 82 از نظر انجام پژوهش و تولید مقاله رتبه 58 را داشتیم و تعداد متخصصین نانو تنها 8 نفر بود، ولی هدفگذاری ما تنها برای تولید مقاله نبود و در واقع کار شروع شده به عنوان چرخه ای بود که از توسعه منابع انسانی تا توسعه بازار را شامل می شد.

جعفری گفت: در حال حاضر 150 شرکت در حوزه فنآوری نانو در حال فعالیت هستند و 330 محصول نیز تولید شده است و این فنآوری به سمتی پیش رفته که بازار 80 میلیونی کشور برای عرضه محصولات فنآوری نانو بسیار کوچک می باشد و این نتیجه گیری حاصل مشاهدات ما از محصولات این فنآوری در کشورهای دیگر می باشد.

وی اشاعه فنآوری نانو در بین 600 هزار دانش آموز از طریق نهادهای ترویجی، برگزاری المپیاد نانو در 7 سال متمادی در ایران به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در این زمینه که سال آینده این المپیاد به‌صورت بین‌المللی با حضور دانش‌آموزانی از 6 کشور در تهران برگزار خواهد شد و شبکه ای کردن آزمایشگاههای سطح کشور را از دیگر اقدامات مهم انجام شده در این ستاد عنوان نمود.

جعفری ادامه داد: هم اکنون 66 آزمایشگاه دانش‌آموزی در کشور با همکاری آموزش و پرورش و معاونت علمی و فنآوری ریاست‌جمهوری در حال فعالیت هستند و تمام تجهیزات این آزمایشگاه ها تولیدات داخلی هستند که از سایر کشورها دارای مشتری است و این تجهیزان نسبت به نمونه خارجی آن یک سوم تا یک چهارم  ارزان تر می باشد و امیدواریم که تا 10 سال آینده 500 مدرسه در چین با دستگاه‌‌های ساخت ایران در حوزه نانو تجهیز شوند.

وی با بیان اینکه استان خوزستان فاقد شرکت های دانش بنیان در حوزه نانو می باشد، گفت:  بازاریابی، برقراری ارتباط با صنعت و تشریح فواید محصولات نانو از اقدامات این ستاد برای معرفی محصولات تولید شده در شرکت های دانش بنیان است.

جعفری بیان داشت: اکنون 23 دانشگاه در مقطع دکترای تخصصی نانو و 65 دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد و تاکنون از سه هزار و 750 پایان‌نامه دکتری و 17 هزار و 500 پایان‌نامه ارشد در این زمینه دفاع شده است، همچنین 2 هزار و 350 هیئت علمی و 33 هزار نفر که بیش از دو مقاله در حوزه نانو تولید کرده اند.

وی تأکید کرد: ستاد نانو برای مقالات حوزه نانو که در مجله ISI  به چاپ برسد حمایت های بلاعوض دارد و نیز برای پایان نامه هایی در این خصوص، مطابق با آیین‌نامه‌ای از سال 822، حمایت های مهمی در نظر گرفته شده است و همچنین برای پایان‌نامه‌ها بر مبنای دستآورد جوایزی در نظر گرفته است  به‌ طور مثال اگر پایان‌نامه‌ای منجر به ثبت اختراع بین المللی شود، ستاد تا 90 درصد هزینه‌های ثبت اختراع را به صورت بلاعوض پرداخت می‌کند.

جعفری بیان داشت: ایران هشت هزار مقاله در حوزه نانو داشته است و سهم انتشارات ایران در حوزه نانو در سطح دنیا 39 درصد است اما از نقاط ضعف مهم ایران ثبت اختراع است که برای افزایش آن برنامه‌هایی در دستور کار قرار دارد.

دبیر کارگروه توسعه فنآوری ستاد نانو در پایان خاطرنشان کرد: در حوزه نانو در ایران 50 استاندارد داخلی و سه استاندارد بین‌المللی تدوین شده است و می‌توان گفت ارزش بازار نانو در 2 سال گذشته هر سال رشد 100 درصدی داشته است که این رقم در سال 94 حدود 310 میلیارد تومان بوده و تخمین زده می‌شود که در سال 95 به بیش از 700 میلیارد برسد.